Offentlige virksomheter bør dele mer data

Offentlige virksomheter bør dele mer data

10. september 2018 Lånekassen 0

 

 

I 2016 presenterte regjeringen stortingsmeldingen Digital Agenda for Norge der de satte økt digitalisering av offentlige tjenester og informasjonsdeling av offentlige data på kartet. Lånekassen har jobbet målrettet og systematisk med digitalisering i flere tiår, og arbeidet vårt har de siste årene blitt styrt etter visjonen om å bli oppfattet som den mest moderne offentlige virksomheten i Norge. Som et ledd i dette arbeidet jobber vi for å bli en enda mer datadrevet virksomhet, der innsikt og analyse ligger til grunn for beslutninger i virksomheten.

Lånekassens kjerneoppgaver er å tildele stipend og lån til elever og studenter, og å administrere tilbakebetalingen av lån. I vår saksbehandling og myndighetsutøvelse produserer Lånekassen mye data, og dataomfanget vokser i takt med et stadig mer videreutviklet datavarehus. Som forvaltnings- og fagorgan for studiefinansiering vet vi at disse dataene er svært ettertraktede, både for private og offentlige aktører. Gjennom hele året mottar vi henvendelser fra journalister, forskere, private bedrifter og offentlige virksomheter som etterspør statistikk fra Lånekassen.

Økt digitalisering og forbedret brukergrensesnitt

Med bakgrunn i vår virksomhetsstrategi, de gjeldende politiske føringene og en økende etterspørsel etter stadig mer avanserte data, så vi et behov for å ta digitalisering av nøkkeltallene våre til nye høyder. Lånekassen har publisert relevant statistikk på våre nettsider i mange år, men vi har nå tatt store steg for å tilgjengeliggjøre et større omfang av informasjon. Videre har vi på de nye statistikksidene forbedret både fleksibilitet, funksjon og brukergrensesnitt, med diagrammer og tabeller. Heretter vil alle nøkkeltall og fakta om Lånekassen og kundene våre være å finne på de nylig lanserte statistikksidene våre, data.lanekassen.no.

Enklere deling av data gir gjensidig nytte for flere aktører, og Lånekassen ønsker å være med på å bygge en kultur for å dele og bruke hverandres data for å effektivisere og forbedre tjenester. Videre ønsker vi å gå i front for offentlig samhandling med det private, og deling av data er et skritt på denne reisen.

Vi har tidligere hatt deler av våre datasett tilgjengelig digitalt, men med begrenset funksjonalitet og utvalg. data.lanekassen.no tillater oss å være enda mer dynamiske og proaktive i informasjonsflyten ut mot interessenter. Når innsiktsarbeidet vårt gjennom året resulterer i dagsaktuelle funn, kan vi nå enklere oppdatere siden og informere relevante aktører. Ved digital visualisering av datasettene våre, skaper vi et større spillerom for interessenter som ønsker å bruke vår innsikt.

Statistikk til nytte for hele utdanningssektoren

Vi har akkurat publisert tall på norske studenter i utlandet, for undervisningsåret 2017–2018, på data.lanekassen.no. Dette datasettet er et godt eksempel på hvorfor våre data skal, og bør være, lett tilgjengelig i en fleksibel, digital form. Hvert år legger disse tallene føringer for debatter og beslutninger hos både offentlige og private aktører. Blant annet er Direktoratet for internasjonalisering og kvalitetsutvikling i høyere utdanning (Diku), ANSA og en rekke riks- og lokalmedier, aktører som viser interesse for, og aktivt bruker, utenlandstallene.

Som fagorgan for studiefinansiering med en stadig voksende kunnskapsbank, håper vi at våre nye statistikksider vil bidra positivt til utdanningssektorens arbeid.

Johan Fu
leder, analyse og kunnskap | Lånekassen

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.